RUST?

September 2021: We hebben een heerlijke zomer achter de rug met genietende gasten! En ook de nazomer en herfst verwachten we nog gasten. Dan een maandje klussen en in december weer open. De kerstvakantie is al goed volgeboekt en de voorjaarsvakantie 2022 ook. We hebben er zin in. Best mogelijk dat er nog weer een corona-opleving komt maar nu er veel mensen gevaccineerd zijn, zullen we toch zeker geen lockdown of zoiets dergelijks krijgen. Wat dat betreft is het een stuk RUSTiger als vorig jaar.

Aangezien de verwarmingsinstallatie al bijna antiek is, besluiten we een grote investering te doen. Wachten tot tie kapot gaat, is geen optie. Je moet er niet aan denken dat de installatie het middenin de winter met een huis vol gasten het opeens begeeft.

Ook in september en de prachtige herfstmaand oktober genieten we met en van gasten.

Begin november is dan het grote moment van de nieuwe verwarmingsinstallatie. Een hele operatie die 2 weken duurt. Wat zijn we blij met onze houtkachel in de Ontmoetingsruimte.

Rust in de maand zonder gasten? Nou nee, we willen de jeugdruimte aan pakken en, een grote wens, onze privéruimtes: de jongens allebei een eigen kamer, een nieuwe slaapkamer voor ons en de woonkamer vergroten.

Oeps, de corona-aantallen lopen weer snel op. Dat wordt weer spannend. Gelukkig neemt Oostenrijk snel maatregelen en hebben we een lockdown van 3 weken. Dan is het winterseizoen hopelijk gered. Toch maar even een pas op de plaats wat aankoop van materialen betreft.

Na 2 weken neemt de spanning toe. Wat zal er besloten gaan worden?

Persconferentie Oostenrijk op 7 december: Op 13 december mag alles weer open, maar wel met de 2G-regel. Alleen gevaccineerde en genezen gasten zijn welkom. Poeh, alle gasten informeren. Hoe zal dit uitpakken? We willen ons helemaal niet mengen in de persoonlijke meningen en beslissingen van mensen tav corona. En we willen al helemaal geen mensen uitsluiten. Helaas hebben we geen andere optie en moeten we het gesprek hierover en over de financiële afhandeling aangaan. Gasten die niet willen of kunnen vaccineren trekken zich terug voor de kerstvakantie en sommige gasten die al gereserveerd hebben voor de voorjaars- en zomervakantie vakantie 2022 haken ook af.

Normaal sturen we 6 weken voor aankomst de mail voor de 2e betaling. Daar hebben we nu mee gewacht totdat duidelijk was hoe het na de lockdown verder zou gaan. Ruim 2 weken vooraf sturen we nu alsnog de mails naar de kerstvakantiegasten.

Gelukkig wordt een deel van de kerstvakantie ook weer opgevuld en ondanks de 2G-regel zijn we blij dat we toch open mogen.

Inmiddels wordt in de pers volop gespeculeerd over de nieuwe variant omikron. Voor ons zijn zowel de maatregelen in Oostenrijk als in Nederland belangrijk. In Nederland is het ook weer spannend en staat er een persconferentie op stapel. Geen positief nieuws en een paar dagen later volgt een tweede. Pijn in de buik. Zal er een negatief reisadvies worden afgegeven?

18 december: Nederland in lockdown met kerst en oud en nieuw. Je zou er moedeloos van worden. Desondanks zijn we blij dat er geen negatief reisadvies is afgegeven. Oostenrijk scherpt de inreisregels aan: aanvullend moeten gasten een PCR-test overleggen. Direct alle gasten op de hoogte brengen. Tjonge, dat zijn extra kosten voor de gasten en een hoop geregel.

Kerst nadert met rasse schreden dus aan de bak om alles klaar te maken. We kijken er naar uit om de herberg weer vol te hebben en leuke bekende en onbekende gasten te ontvangen.

20 december arriveren 2 jongedames die ons komen helpen. Heerlijk. We krijgen van hen een boekje: De kracht van RUST. Nou, rust kunnen we best gebruiken dus dat boek komt goed van pas. Onze geest is inmiddels super lenig en flexibel geworden na al dat “coronasporten”.

21 december: we krijgen een appje van een kerstvakantiegast. Oostenrijk gaat Nederland waarschijnlijk aanmerken als hoogrisicogebied wat betekent dat vakantiegangers eerst in Quarantaine moeten. Dit gaat 24 december in. Morgen wordt hierover een definitief besluit genomen.

Nee!! Dit kan echt niet. Zo vlak voor de komst van de gasten. Verbijstering, grote teleurstelling en moedeloosheid. Teveel sporten is niet goed en geeft overbelasting. Zo ook voor de geest. Er zijn grenzen aan wat een mens kan hebben. We hebben die inkomsten gewoon nodig.

Hallo, ben je vergeten hoe jullie er tot nu toe doorgeholpen zijn? Waar is je vertrouwen op God? Tja, dat heb je niet altijd op zak en soms heb je gewoon behoefte om te klagen. En hoe fijn dat er in de Bijbel ook klaagzangen staan. Ik ben dus in goed gezelschap en mijn Vader kan mijn geklaag echt wel hebben.  

We krijgen van diverse kanten de tip om te kijken of de gasten van de eerste week voor de 24e kunnen komen zodat ze niet in quarantaine hoeven. Vallen en weer opstaan en met brok in de keel snel iedereen appen. Dat vraagt vliegensvlug heroverwegen en plannen voor iedereen. Sommigen hebben al een groot bedrag uitgeven aan PCR-testen. ’s Avonds lijkt het er op dat iedereen van de eerste week met veel geregel eerder kan komen. Toch nog weer lichtpuntjes.

Rust, hoe regel je dat eigenlijk in deze dynamische tijden? Snel “De kracht van RUST” maar gaan lezen.

22 december: Voor ons betekent het in 2 dagen alles gereed hebben. Met volle vaart vooruit dus. Wel met gierende zenuwen want vanmiddag is er een Oostenrijkse persconferentie. We krijgen berichten van de komende gasten over negatieve testen en iedereen is van plan de 24e te komen.

Rond 14:30 uur is het zover. Iedereen boven de 18 uit Nederland zonder booster moet in Quarantaine en het gaat 25 december in. Nou, dat weten we dan. Helaas, helaas voor de gasten van de tweede week. Want zomaar snel een booster halen, gaat niet. Netjes wachten tot je bouwjaar aan de beurt is en dan krijg je een afspraak in 2022.

Inmiddels heeft de geest zich weer enigszins opgericht. De training in flexibiliteit en veerkracht betaald zich terug. Kijken naar alle zegeningen helpt ook altijd. We krijgen veel lieve, meelevende en meedenkende berichtjes. We genieten al dagen van prachtig zonnig weer en altijd weer van ons mooie uitzicht. We zijn gezond en hebben elkaar als gezin, maar ook de mensen om ons heen. We hebben een vaste bron van inkomsten uit werk en waarschijnlijk krijgen we ook wel weer wat overheidssteun. En, last but nog least, we hebben een Vader in de hemel die voor ons zorgt en onze omstandigheden weet. We staan juist nu weer stil bij de grote genadegave van Jezus komst op aarde. Dé Krachtbron van Rust!

Wat zal het morgen weer zijn? Geen idee. Misschien maar goed ook. Geen zorgen voor de dag van morgen!