Wat zou jij doen?

We zitten in de ochtendzon aan de koffie. De vogels fluiten en er rijdt een trekker voorbij. De weilanden en almen worden al weer mooi groen. Een vredig tafereel; genietmoment! Alsof er niets aan de hand is.

Maar er is wel wat aan de hand; Veel zelfs. De wereld is in crisis, in meerdere opzichten.

Sinds ruim een maand leven we in een nieuwe werkelijkheid, die gekenmerkt wordt door corona, quarantaine, social distance, anderhalve meter, mondkapjes, maatregelen, online contact, online kerkdiensten, online werken….

Sinds ruim een maand hebben we geen gasten. Vanaf de start een jaar geleden, is de herberg nog niet zo lang zonder gasten geweest en het eind van de gastenloze periode is nog niet in zicht. We missen het. Het ontbijt, de contacten in de wandelgangen, de gezamenlijke koffiedrink-, borrelmomenten en uitjes, dat gasten het naar hun zin hebben.  

We houden van het herbergen van gasten en alles wat daar bij hoort en vinden de rustmomenten als er geen gasten zijn ook fijn, maar nu is alles anders. Een herberg zonder gasten, dat klopt niet. 

Nu zou je denken dat de herbergier en zijn vrouw veel tijd over hebben om te klussen bijvoorbeeld. Dat valt behoorlijk tegen. De herbergier is schoolmeester geworden van twee ondernemende boys die liever met lego spelen, Duckies lezen en op de trampo springen in plaats van schoolwerk te doen. Daarnaast bestiert hij het huishouden. En de parttime herbergierster (ja, ik heb het opgezocht in Van Dale) is weer fulltime hulpverlener geworden. Zaterdag is dus de dag om te klussen.

Ondanks dat alles anders is en er veel beperkingen zijn, genieten we iedere dag van al het moois om ons heen. De rust, ruimte, natuur, het boerenleven in de buurt en de lente. Ja vooral van de lente, dat alles weer tot leven komt in de natuur, nu het maatschappelijk leven en de economie bijna tot stilstand zijn gekomen.

Nu Nederlanders niet naar Oostenrijk kunnen komen, brengen we Oostenrijk online maar naar Nederland en dat wordt gewaardeerd, lezen we. Voorjaarsbergbeleving delen en mee laten genieten.

Sinds ruim een maand krijgen we annuleringen en geen reserveringen. Dat hakt er in. We proberen zoveel mogelijk kosten te besparen, wat betekent dat we geen verbouwingsklussen kunnen doen. Kostenbesparing brengt allerlei andere vragen met zich mee. Wel of niet adverteren bijvoorbeeld en aan ons beproefd en gewaardeerd concept vasthouden of ons op een andere doelgroep richten. We hopen vurig dat we in de zomervakantie weer Hollandse gasten kunnen ontvangen maar dat is onzeker.

Nu we geen gasten mogen ontvangen, denken we na over alternatieven en hoe we toch inkomsten kunnen genereren vanuit de herberg. Dat doen we samen met andere Nederlandse gastenbedrijven in en buiten Nederland via Droomplekacademy. Dat is lotgenotencontact, leren van elkaar, ideeën uitwisselen, inspireren en geïnspireerd worden; Geweldig. Zo is er een idee gelanceerd om artikelen die je gastenbedrijf kenmerken te verkopen. Voor ons zouden dat Zirbeproducten kunnen zijn. Een vraag hierbij is bijvoorbeeld hoe we dat financieel gunstig naar Nederland kunnen krijgen. Een ander idee is om geschenkbonnen te verkopen die als korting gelden voor een verblijf.

“Door de veelheid van raadgevers komt iets tot stand” (Spreuken 15:22b)! Daarom vragen we onze (potentiële) gasten en volgers graag om met ons mee te denken. Wat zou jij doen? Kom maar op met creatieve ideeën en tips! Ze zijn zeer welkom.