Oefenen

Donderdag 18 april. Vandaag komen de eerste proefgasten. Zou het lukken om het op tijd af te krijgen?

Een aantal maanden geleden toen we nog in Nederland woonden, wat lijkt dat al lang geleden, hadden we bedacht dat het wel handig zou zijn als we eerst zouden oefenen met de B&B voordat we voordat we ‘echte’ gasten zouden ontvangen. We hebben bijvoorbeeld nog nooit een ontbijt voor 15 mensen klaar gemaakt dus oefenen is best handig. Daarom hebben we familie en mensen uit ons netwerk uitgenodigd om bij ons te verblijven en zij ‘betalen’ met feedback en tips. We noemen hen onze ‘proefgasten’. Alle proefgasten kennen ons en zijn op de één of andere manier betrokken geweest bij het emigratieproces . We weten ook dat zij kritisch durven te zijn en dat willen we graag.

Vanavond komen de eerste gasten en we hebben de afgelopen 4 weken met hulp van vrijwilligers keihard gewerkt om drie kamers en de algemene ruimten op orde te krijgen. Alle kleine laatste klusjes vallen toch nog tegen. We zijn de hele dag nog bezig en dan eindelijk: alles klaar. Blij en voldaan lopen we alles nog eens lang. De sfeer van de kamers is geworden zoals we voor ogen hadden: Oostenrijks en knus. Even de lampjes nog aan om te kijken naar de sfeerverlichting. Pats, licht uit. Nee, niet alle lampen. Dat is het vreemde. Er zijn geen stoppen gesprongen maar wat is dan wel het probleem? Ron is elektricien geweest en weet wat dat betreft echt wel van de hoed en de rand maar wat hier het probleem is? Kaarslicht is natuurlijk ook heel knus en romantisch maar in douche en toilet toch niet zo praktisch. Eindelijk na lang speuren, blijkt de vorige eigenaar de elektriciteit op een bijzondere manier aan elkaar geknoopt te hebben. Een gruwel in de ogen van de vakman.

Gelukkig, toch nog op tijd klaar. De gasten komen moe en verreist aan na veel files maar worden helemaal enthousiast door het resultaat. Het overtreft hun verwachtingen. Daar worden we blij van.

We gaan even een paar uurtjes naar bed want om 3 uur ’s nachts komen de volgende gasten. Ze hebben aangegeven dat we gewoon door mogen slapen en dat zij hun weg wel vinden maar hé, we zijn profs en dus staan we hen midden in de nacht op te wachten en leiden hen netjes naar de familiekamer. Gauw weer terug in bed want om 9 uur moet het ontbijt klaar staan voor 6 personen. Om 7 uur gaat de wekker weer. Op naar de bakker en de supermarkt. We zijn gewoon en beetje zenuwachtig. Hebben we genoeg broodjes? Staat alles op het buffet wat er staan moet: broodjes,  eieren, yoghurt. Is de tafel volledig gedekt? Jesse, die vakantie heeft, is heel alert en ontdekt dat we geen schaaltjes voor de yoghurt hebben.

Wat zijn we blij dat we kunnen oefenen want we ontdekken allerlei dingen die we anders willen doen en krijgen goede tips. Het is prachtig, zonnig weer en we laten de gasten mooie plekken zien. We genieten.

Inmiddels zijn we een week verder en hebben we weer nieuwe proefgasten. Tussendoor wassen, strijken, schoon maken, nog 2 kamers af maken en zo zetten we onze eerste schreden op het B&B-run-pad.

Zaterdagmorgen. We zijn net met het klaar maken van het ontbijt bezig als Benjamin ons komt roepen omdat er lekkage is. Het is dramatisch. Uit de verwarmingsketel spuit water en de hele ruimte staat blank. Het lijkt ‘Ik vertrek’ wel. Even schiet de paniek omhoog. Wat nu? Snel de monteur bellen. De minuten lijken wel uren te duren. We verdelen de taken want de business gaat ook door, het ontbijt moet klaar. Ron ‘regelt’ de lekkage en ik duw het lekkageprobleem naar de achtergrond en ga het ontbijt doen. Gelukkig is de wateroverlast toch weer redelijk snel opgelost en zo doen we gelijk ervaring op met crisismanagement en we constateren dat we dat helemaal niet slecht doen.

Zondagmorgen. Weer zijn we met het ontbijt bezig als de stroom uit valt. Knap lastig als je bezig bent met koffie en thee zetten en de broodjes in de oven moeten. We kunnen niet precies achterhalen wat het probleem is maar ook dit kunnen we redelijk snel oplossen. Gelukkig, we kunnen gewoon ontbijten.  

Er zijn nu 12 gasten van allerlei leeftijden en we merken dat we al routine krijgen hoewel er nog steeds aandachtspunten zijn. We zijn heel blij met onze proefgasten die betrokken met ons mee denken, ook over hoe we verder gaan nu de kamers nagenoeg klaar zijn. We zijn ook blij met de positieve reacties op de kamers en de ontbijt-/ontmoetingsruimte. Met elkaar hebben we inmiddels een speelhonk met voetbal- en tafeltennistafel gerealiseerd. Deze week komen alle weertypen voorbij: regen, sneeuw, wind, zon. Gelukkig kunnen we dat niet regelen hoewel we heel blij zijn dat het vandaag stralend weer was.

We genieten van de contacten, het weer, de bloemen, de sneeuw, de uitjes.

We genieten omdat onze gasten genieten!