Thuis

We zijn inmiddels al weer een paar dagen in Nederland. De laatste 3 weken voor ons definitieve vertrek. Ben je nu thuis of op vakantie, vroeg iemand ons. Tja, dat is een goede vraag. Het antwoord is nog niet zo eenvoudig.

We hebben nu een ‘eigen’ huis in Oostenrijk en daar hebben we voor het eerst een week in ‘gewoond’, nog niet met onze eigen spullen maar wel met elkaar als gezin. En het voelde al een beetje vertrouwd. Is dat nu al ons ‘thuis’?  

Of is onze huidige, tijdelijke, woning ons ‘thuis’?

De afgelopen maanden zijn we al twee keer verhuisd nadat we onze koopwoning verkocht hebben vorig jaar. We hebben onze meubels telkens ongeveer op dezelfde manier neer gezet zodat we in ieder geval wat dat betreft een beetje continuïteit hadden en het vertrouwd aan voelde. Op die manier hebben we geprobeerd een beetje thuisgevoel te creëren in alle hectiek.

Thuis, wat is dat eigenlijk? Met een beetje googelen, kwam ik op het volgende:

  • Een veilige haven
  • Waar je je geborgen voelt
  • Waar je je kunt terug trekken
  • Waar je jezelf kunt zijn
  • De plek waar je controle over hebt
  • Waar jij bepaalt wie er binnen mag komen
  • Waar de mensen wonen waar jij van houdt
  • Waar je tot rust kunt komen
  • De plek waar je aan gewend bent

Volgens dit rijtje hebben we op dit moment eigenlijk twee ‘thuizen’ en dat typeert onze situatie nu. We leven in twee werelden, met het ene been in Nederland en het andere in Oostenrijk. Binnenkort hebben we geen thuis meer in Nederland en hopen we verder te bouwen aan ons nieuwe thuis. Het was in ieder geval fijn om een week in ons eigen huis te zijn voordat we definitief gaan. Wat we in ieder geval ook ervaren hebben is dat een warmtebron ook heel belangrijk is voor een thuisgevoel.